preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Skalice" Split

Login

Kalendar rada

Nastava počinje 4. rujna 2023. godine, a završava 21. lipnja 2024. godine.

 

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

RSS Reader
Orar rada

JUTRO

8:00-8:45 - 1. šk. sat

8:50-9:35 - 2 šk. sat

9:40-10:25 - 3 šk. sat

odmor 10:25 - 10:40

10:45-11:30 -  4. šk. sat

11:35-12:20 -  5 šk. sat

12:25-13:10 -  6. šk. sat

 

POSLIJEPODNE 

 

14:00-14:45 - 1. šk. sat

14:50-15:35 - 2 šk. sat

15:40-16:25 - 3 šk. sat

odmor 16:25 - 16:40

16:45-17:30 -  4. šk. sat

17:35-18:20 -  5 šk. sat

18:25-19:10 -  6. šk. sat

Idemo u srednju!

Sigurnost na internetu

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
MOJ BOŽIĆ
Autor: Ivan Bagat, 20. 2. 2019.

Baka i djed žive u Hrvatskom zagorju pa su svake godine Badnjak i Božić u mojoj obitelji obilježeni običajima toga kraja. U nastavku ću vam ukratko opisati božićne običaje u mojoj obitelji.


Na Badnjak ima puno posla. Krenimo redom. Ujutro baka i ja rano ustajemo kako bismo stigle na zornicu, prvu misu tog dana. Povratkom s mise započinju pripreme za Božić. Nakon doručka pripremamo domaću puricu koju ćemo blagovati sutradan. Čistimo puricu i dobro ju posolimo. Također dovršavamo kolače čija je priprema započela nekoliko dana ranije.

Oko pet sati poslijepodne, kada je već mrak pred vratima, ukrašavamo bor. Tada smo svi na okupu i pjevamo božićne pjesme. Pod bor stavljamo jaslice i mladu zelenu pšenicu. Ukrašavamo cijelu kuću. Na ulazna vrata stavljamo vijenac s anđelom koji je baka sama izheklala (kukičala). Kuća je puna anđela, zvončića i vjenčića.

 

Navečer, kada smo već svi spremni za počinak, baka stavi slamu na stol ispod stolnjaka jer je slama simbol Isusićeva rođenja. On se rodio na slamici u štalici. Potom stavi na stol zdjelu s orasima, bademima, lješnjacima, šipkom i jabukama koje sazrijevaju tek u prosincu pa se zovu božićnice. Prema starom običaju jabuke su se nosile na polnoćku. Momak bi darovao jabuku onoj curi koja bi mu se najviše sviđala.

 

Na božićno jutro baka i ja opet odemo na misu. Kada se vratimo s mise, počinjemo pripremati ručak: juhu od purećih iznutrica, puricu, mlince, ciklu, zelenu salatu, pohane pureće šnicle. Na Božić se ne jede piletina i rogata stoka. Kad nema purice, jede se guska jer se u Zagorju purice često razbole od hladnoće. Božićni ručak okupi nas za zajedničkim stolom. Tu su baka, djed, mama, tata, ujak, ujna, bratić, sestra i ja. Baka i djed kao najstariji ukućani rado se prisjećaju kako su nekada molili za plodna polja te zdravu i brojniju stoku.

Eto, tako vam otprilike izgleda Božić u mojoj obitelji.

 

Lara Matutinović, 5.c     





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
Časopis Skalinada
preskoči na navigaciju