U našoj školi je na posebno zanimljiv i edukativan način obilježen Medni dan, dan posvećen pčelama, njihovoj ulozi u prirodi i važnosti očuvanja ovih vrijednih kukaca. Učenici produženog boravka imali su priliku sudjelovati u nizu aktivnosti koje su im približile svijet pčelarstva.
U goste nam je stigao pčelar gospodin Marijo Mrčela, koji je održao predavanje o tome kako izgleda svakodnevni život u pčelinjoj zajednici. Objasnio je važnu ulogu matice – jedine pčele koja nosi jajašca, čime omogućuje opstanak cijelog pčelinjaka.
Učenici su zatim pogledali dokumentarni film Volim životinje – pčele koji im je na zanimljiv i pristupačan način prikazao životni ciklus pčele, način na koji se orijentira te kako nastaje med.
Nakon filma slijedio je praktični dio. Pčelar Mrčela pokazao je saću u stakleniku, što je učenicima omogućilo da izbliza vide savršenu geometriju pčelinjih stanica. Demonstrirao je i zaštitno odijelo pčelara, objasnio njegove dijelove te otkrio zašto pčelari koriste dimilicu – alat koji pomaže smiriti uzrujane pčele kako bi se sigurno radilo u košnici.
Također pčelar je rekao kako liječiti ubod pčele i ostalih insekata jer je njihov otrov termo osjetljiv i reagira na toplinu tako da gubi jačinu i ublažava bol.
Nevjerojatne činjenice iz pčelinjeg svijeta
Djeca su saznala da od trenutka kad matica položi jajašce do izleganja pčele može proći i do 20 dana, dok je životni vijek radilice tek oko 40 dana. Naučili su i da pčela svoj život završava tijekom posljednjeg leta izvan košnice.
Posebno ih je iznenadila informacija da pčele proizvode čak pet vrijednih tvari:
– med
– propolis
– matičnu mliječ
– vosak
– pčelinji otrov (kozmetička industrija)
Istraživanje, promatranje i degustacija
Na samom kraju aktivnosti djeca su pomoću povećala i stetoskopa promatrala pčele, slušala njihove zvukove te otkrivala detalje koje golim okom ne mogu uočiti. Oduševljenje je bilo veliko kad je započela degustacija domaćeg meda s područja Splita i okolice – mnogi su učenici prvi put kušali pravi, neobrađeni med.
Također djeca su saznala da pčele održavaju košnicu na temperaturi od 35°C zagrijavajući ili hladeći ju posebnim položajem krila u letu.
Medni dan u našoj školi protekao je u znaku učenja, istraživanja i druženja. Učenici su iz prve ruke doživjeli svijet pčela, razvili empatiju prema ovim važnim kukcima i naučili koliko pčele doprinose našem svakodnevnom životu. Ovo prekrasno iskustvo zasigurno će dugo pamtiti.
“Gdje pčele žive, tamo je priroda zdrava, a gdje je med — tu je i slatkoća života.”




















