POVIJEST OSNOVNE ŠKOLE SKALICE

Školska se zgrada nalazi na uzvisini omeđenoj Ulicama Ante Starčevića, Put Skalica, Zrinjsko-frankopanske i Hrvatske mornarice u gradskom kotaru Lovret.Školski prostor obuhvaća 7800 m2, od toga je unutarnji prostor 3100 m2, a vanjski 4700 m2 unutar kojeg se nalazi školsko dvorište, školsko igralište i maslinik. 1988.g. škola je obnovljena sredstvima samodoprinosa.Osnovna škola „Skalice“ jedna je od splitskih osnovnih škola. Nastala je spajanjem eksperimentalne osnovne škole „Šime Krstulović“ i OŠ „Đordano Borovčić Kurir“. Izgrađena je sredstvima samodoprinosa građana Splita

 Započela je s radom šk.god.1970./71. ,odnosno 10. IX. 1970. kada je prvi put školsko zvono pozvalo 1330 učenika s područja MZ „Lovret“ i grada Vranjic u učionice nove zgrade. Nastava je bila organizirana po principu specijaliziranih učionica u dvije smjene. Već sljedeće školske godine škola dobiva novo ime OŠ „Šime Krstulović“ i djeluje pod tim imenom do 1991. g. kada se školi vraća prvotno ime „Skalice“ . Odgojno-obrazovnu djelatnost obavljaju 55 djelatnika. Za sve učenike organiziran je petodnevni radni tjedan. Nastava u nižim razredima odvija se u dvije smjene (1 tjedan ujutro, 1 tjedna poslijepodne), dok u višim razredima samo u jutarnjoj smjeni – u suprotnoj tjelesna i zdravstvena kultura i izborna nastava.

Škola ima nekoliko mentora, jednog savjetnika i jednog voditelja županijskog stručnog vijeća.

 U njezinom četrdesetogodišnjem djelovanju učenici su dobivali nagrade i priznanja na svim razinama natjecanja, smotrama i izložbama što je rezultat vrijednih učenika i kvalitetnih učitelja.

Od 1994.g. postoji uspješna suradnja s Visokom učiteljskom školom, Prirodoslovno matematičkim fakultetom, Kineziološkim fakultetom, a  od osnivanja i Filozofskim fakultetom u Splitu (mentorske vježbe i polaganja stručnih ispita za studente razredne nastave, hrvatskog jezika i tjelesne i zdravstvene kulture).

 Od 2000.g. škola je domaćin Županijskog natjecanja iz povijesti. Škola je uspješno završila UNICEF-ov projekt „Stop nasilju među djecom u školama“.

Škola redovito organizira brojne aktivnosti: ekskurzije, izlete, školska druženja, posjete književnika, posjete izložbama, muzejima, kazalištu, koncertima i uključuje se u humanitarne akcije u organizaciji Crvenog križa, Caritasa,..

Dobru suradnju ostvarujemo i sa Župom Gospe od Zdravlja. Dan škole obilježavamo 21.studenoga, blagdan Gospe od Zdravlja.

 Za našu je školu karakteristično njegovanje duha suradnje i dobrih međuljudskih odnosa svih djelatnika te empatijski pristup, razumijevanje i tolerancija spram učenika i njihovih obitelji.

 I na kraju, iz bogate povijesti škole izdvojili bismo jednu zanimljivost: u sirijskom gradu Latakiji škola je od 1976. do 1982.g. imala jedan odjel za djecu naših radnika tvrtke „Pomgrad“ iz Splita.

LOKACIJA

Školska se zgrada nalazi na uzvisini omeđenoj Ulicama Ante Starčevića, Put Skalica, Zrinjsko-frankopanske i Hrvatske mornarice u gradskom kotaru Lovret.

Skip to content