preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Skalice" Split

Login

Kalendar rada

Nastava počinje 4. rujna 2023. godine, a završava 21. lipnja 2024. godine.

 

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

RSS Reader
Orar rada

JUTRO

8:00-8:45 - 1. šk. sat

8:50-9:35 - 2 šk. sat

9:40-10:25 - 3 šk. sat

odmor 10:25 - 10:40

10:45-11:30 -  4. šk. sat

11:35-12:20 -  5 šk. sat

12:25-13:10 -  6. šk. sat

 

POSLIJEPODNE 

 

14:00-14:45 - 1. šk. sat

14:50-15:35 - 2 šk. sat

15:40-16:25 - 3 šk. sat

odmor 16:25 - 16:40

16:45-17:30 -  4. šk. sat

17:35-18:20 -  5 šk. sat

18:25-19:10 -  6. šk. sat

Idemo u srednju!

Sigurnost na internetu

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Zdrava i nezdrava prehrana
Autor: Nikolina Milat, 16. 10. 2013.

Koju hranu, koliko i kada uzimati za zdrav život? Koja je hrana nezdrava? Na ta pitanja danas je teško odgovoriti, jer nas svakodnevno u novinama i televizijskim emisijama nutricionisti (stručnjaci za prehranu, naziv dolazi od lat. nutrire – hraniti), liječnici, prozvođači hrane i trgovci obasipaju različitim savjetima što i kako jesti, a ti savjeti ovise o doktrinama, istraživanjima, iskustvu i o komercijalnim interesima pojedinih trgovaca i proizvođača namirnica.


Istodobno, objavljuju se jelovnici koji su za brojne naše obitelji nerealni, jer rabe skupe namirnice, bilo da se radi o ishrani djece ili odraslih. Sugerira se, primjerice, jedite bijelu ribu, jastoge i škampe, umjesto suncokretova ili sojina ulja koristite djevičansko maslinovo ulje i sl. Gospodarska i financijska kriza, osobito visok broj nezaposlenih i porast broja siromašnih, prisiljavaju nas da kupujemo zdravu, ali jeftinu hranu. To je moguće. Kako? 

Korištenjem integralnih žitarica (integralnoga kruha i tjestenine, integralne riže, zobenih pahuljica i sl.), svih vrsta povrća - lisnatog (špinata, brokule, kupusa) i korijenastog (mrkve, krumpira) jer obiluju složenim ugljikohidratima koji organizmu daju energiju,  sadrže vitamine  A, K i B6, minerale, topiva i neotopiva vlakna važna za probavu, mahunarki (graška i graha), voća, mlijeka i mliječnih proizvoda, plave ribe, mesa (peradi, crvenoga mesa nakon što su uklonjeni vidljivi masni dijelovi) i sl. Sve te namirnice su s jedne strane korisne za naš rast, razvoj i održanje fizičkoga i duševnog zdravlja, a s druge strane cijene su im na tržnicama relativno pristupačne.  

Tko su šampioni?  Pogledajte na stranici: Portal za škole.

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju